AMAZON DOMINEERT EUROPESE CROSS-BORDER E-COMMERCE

De totale omzet van EU cross-border e-trade (exclusief de reissector) is vorig jaar met zo’n 13% gestegen tot 95 miljard euro. Daarvan werd fifty five% gegenereerd door spelers uit de Europese Unie. De niet-Europese shops, waarvan Amazon uitgesproken de dominantste is, waren goed voor forty five% van de omzet. Amazon heeft zelfs een derde van de totale Europese cross-border markt in handen. Van de Europese spelers is Zalando de grootste. Dat blijkt uit cijfers die het kennisplatform Cross-Border Commerce Europe zopas publiceerde.

AMAZON DOMINEERT EUROPESE CROSS-BORDER E-COMMERCE 15

Inclusief de reissector became de totale Europese move-border e-commercemarkt (CBEC) 137 miljard euro waard. Dat is 22,eight% van de totale on-line markt, die in 2018 een omzet van 600 miljard euro vertegenwoordigde. Cross-Border Commerce Europe verwacht dat dat cijfer tot 163 miljard stijgt in 2020 en tot 245 miljard in 2022. “Op vier jaar tijd zal de grensoverschrijdende on-line handel dus verdubbelen”, zegt Carine Moitier (ex-BeCommerce), de drijvende kracht achter het netwerk- en kennisplatform.

Als men de reissector uit de cijfers wegfiltert, bedraagt sz omzet van de CBEC ninety five miljard euro, waarvan fifty two,3 miljard voor rekening van de Europese stores en 42,8 van de niet-EU spelers. Van die laatsten wordt 80% van de omzet gegenereerd via ‘marketplaces’, met Amazon als leider met 32 miljard euro omzet.

Dat is bijna evenveel als de 500 grootste Europese spelers samen, die een totale on-line omzet van 36 miljard boekte, waarvan 24,7% afkomstig become van de marketplaces. Die Top 500 wordt voor het eerst gepubliceerd door Cross-Border Commerce Europe. De rangschikking gebeurt op basis van de cijfers van de Europese outlets in de EU16 (de gegevens voor de kleinste markten zijn te moeilijk om te verzamelen). De ranking wordt verkregen door de afweging van vier parameters: online cross-border omzet, search engine optimization-prestaties, aantal landen en aantal pass-border bezoekers.

In deze ranking bestaat de Top 10 uit:

  • Zalando
  • Ikea
  • H&M
  • Zara
  • Nespresso
  • Pandora
  • Thomann
  • Jack & Jones
  • Vivino
  • Swarovski

Mode domineert in Top 500

Binnen de Top 500 is het aandeel van de categorie ‘mode, juwelen, kinderen’ met een aandeel van 50% overduidelijk de grootste. Dat is overigens okayte merken aan de samenstelling van de Top 10, stelt Moitier good sized. De categorie ‘domestic, lawn en DIY volgt met 11% en ‘sports & enjoyment’ met 10%. Binnen de Top 500 spelen de ‘pure gamers’ een hoofdrol, met een marktaandeel van bijna 40%. Dan komen de ‘brand manufacturers’ (27,2%), de shops (26%) en de postorderverkopers (6,four%).

Wendy Mckinney
Hipster-friendly twitter fanatic. Reader. Bacon trailblazer. Professional web expert. Food geek. Infuriatingly humble coffee ninja. Earned praised for my work donating mosquito repellent in Hanford, CA. Spent 2001-2006 developing strategies for frisbees in Bethesda, MD. Spent the better part of the 90's getting my feet wet with barbie dolls for farmers. Spent 2002-2010 developing strategies for tinker toys in Prescott, AZ. My current pet project is managing pond scum in the UK. Spent 2001-2007 consulting about robots for fun and profit.